Vi var 15 stk. på plass og praten gikk lett i en gjeng kjente og ukjente med felles utfordringer og interesser. Samlinga startet med servering av lunsj og kaffe med en kakebit attåt oppe på loftet over fjøsen. Sola skinte og vi kunne ikke bestilt en finere dag.

Dag-Arne Eide gikk gjennom faglige tema som den nye gjødslingsforskrifta, bruk av ulike sprøytemiddel og isåing av gras i eng m.m. Felleskjøpet var på plass og kunne komme med innspill på tilgjengelige frøblandinger og sprøytemiddel.

De nye fosforgrensene gjorde noen av bøndene litt bekymra for avlingsnivået fremover. De mente at det ville bli vanskelig å gjødsle godt nok med de lave maksgrensene for fosfor som vil gjelde fremover, spesielt etter 2033. Ikke all jord i dette området har store lager med fosfor.

Flere har store utfordringer med beiting av grågås og hjort som tar deler av avlinga. Spesielt timotei har de merka seg blir tidlig luka ut av enga ved hjelp av gåsa.

20250516 134423
Vi tok turen til ei eng litt unna. Dag -Arne holder opp en hundekjeks og viser hvordan den utvikler og sprer seg.

Det ble også spilt inn til Felleskjøpet behovet for et gjødselslag til uten fosfor, men med noe kalium. I dag har vi NK 22-0-12, en gjødseltype som har vært brukt lite. Denne vil kunne være aktuell på kysten der innholdet av kalium i jorda er moderat/lavt.

Dag-Arne gikk gjennom ulike typer sprøytemiddel som kan benyttes både i etablert eng og i gjenlegg. Her på nordre Sunnmøre er det blant anna ugraset dikesvineblom bøndene strever med å bli kvitt. Den er nært beslekta med landøyda og gir leverskade hos dyra.

Ellers blei det diskutert utfordringer med høymole, særlig byhøymole på den aktuelle garden vi besøkte, samt hundekjeks og knappsiv hos andre. Diskusjonen gikk og på ulike erfaringer med både virksomme og mindre virksomme metoder, sprøytemiddel og tidspunkt for sprøyting. Og det var fint å få litt utveksling av kunnskap oss imellom.

20250516 125436
Dag-Arne forklarer forskjell byhøymole og vanlig høymole og at den er mer utfordrende å bekjempe.

Etter lunsj med faglig innslag på loftet, tok vi en liten tur ut i enga. Der ble det diskutert isåing av raigras i etablert eng, og bøndene kom med innspill på erfaringer med bruk av varmesum og døgngrader på gardsnivå.

Utviklingsstadiet på graset ble vurdert, og de fleste så for seg at de ville starte slåtten tidligere enn noen gang. Kanskje allerede påfølgende uke. Når det blir nær slåtten, så blir det stort fokus på værmeldingen, gjerne via yr.no.