For de som ønsker en god fôrenhetskonsentrasjon i graset er det et slåttevindu akkurat nå fram til onsdag ettermiddag kveld. Værvarselet bærer bud regn de fleste dagene deretter i store deler av geografien, og helt fram til 28 mai. Datomessig er det fortsatt tidlig å slå, men utviklinga i graset er tidligere enn normalt og mye likt fjoråret.

Vi ser nå at raigraset har begynt å skyte, men ikke timotei i særlig grad. Det vil nok ikke være så mange dager før timoteien også skyter. Det ideelle slåttetidspunktet for timotei ville nok vært nærmere helga, men som sagt er det da ikke særlig godt slåttevær etter meldingene.

Vi ser også enger nå som har stoppa å vokse. Dette skyldes nok tørken. Utviklinga av enga stopper opp både høydemessig og utviklingsmessig. Da er det aktuelt å slå denne enga nå, for det skal mye regn til å få den på god gang igjen uten at fordøyeligheten går betydelig ned. Eng som er i ferd med å visne må uansett slås nå. Enger som har stoppa opp men som ser friske ut, kan vurderes å vente med, og særlig dersom fôret skal brukes til ammeku eller sau. Sjøl om det kommer regn vil dette i første omgang ikke løse utfordringene, for det skal en god del nedbør til nå for å gi god effekt i plantene.

Det kan også være et valg å ikke slå nå, blant anna for å få mer mengde fôr. Om det er produksjoner som bør slå nå er i det i første rekke til høytproduserende dyr som mjølkekyr og slakteokser.

Mesteparten av sesongen gjenstår. Derfor er det på ingen måte for seint å produsere store mengder grovfôr seinere i sesongen. For de som slår nå ser det i hvert fall ut til å kunne bli gode forhold for å få til en gjenvekst etter slåtten.

Slåttetidspunktet må bestemmes utfra den enkeltes behov for fôr sammen med de rammene som jordsmonn og værforhold setter. Diskuterer slåttetidspunkt med din rådgiver om du ønsker å diskutere hva du bør gjøre på din gard.